Yılan ilaçlama özellikle kapalı alanlarda hayati önem taşımaktadır. Bahçeli ev, çiftlik ya da yazlık gibi alanlar ile denize yakın olan iç mekanlarda görülebilen yılanlardan kurtulmak için etkili ve profesyonel biçimde yılan ilaçlama hizmeti almak şarttır.
Yılanların Özellikleri
Yılan dünyanın tüm kıtalarında görülebilen sürüngen bir canlıdır. Uzun yapılı olan ve derisi pullarla kaplı olan yılanların türlerine göre yapıları da değişmektedir. Yılanın ağzında 2 tane zehir dişi, 2 tane yutma dişi vardır. Dünyada pek çok yerde yılana rastlamak mümkündür. Ülkemizde 40 kadar yılan türü bulunmaktadır. Her türü insanlar için farklı zarar olabilecek yılandan kurtulmak zorunlu bir durumdur. Yılan ilaçlama hem etrafımızda olabilecek ufak yılanlar için hem de yeşillik alanlarda bulunabilecek ve bu alanlara zarar verebilecek olan yılarlar için uygulanabilmektedir. Karada yaşayan yılan türleri yanında suda yaşayan yılan türleri de vardır.
Yılan Sokması
Yılanların %99'u zehirli olup, renkleri de yine türlerine göre değişmektedir. Karasal ortamda yaşayan yılan türleri suda yaşayan yılan türlerine göre daha zehirlidir. Dünyada yılan sokması sonucunda yaklaşık 35.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Brezilya ve Birmanya gibi ülkelerde ise her yıl yılan sokması ile 2000 kişi hayatını kaybetmektedir. Bu sonuçlar yılanın ne kadar zehirli ve tehlikeli bir hayvan olduğunun göstergesidir.
Yılan Nasıl Avlanır?
Yılan, dilini sürekli ağzından çıkartarak tat ve koku almak için kullanır. Avını diliyle takip edebilir. Yılan doğada bulabildiği kuş, balık, yumurta, kurbağa, tavşan, domuz, fare, gibi birçok hayvanı zehirleyerek ve boğarak öldürür. Yılan avını vücut ısısına, koku ve hareketine göre takip eder. Avına sessiz bir şekilde yaklaşan yılan tek bir darbe ile avını etkisiz hale getirmeyi başarır, sonra güçlü ağız kasları sayesinde avını yutar, yılan kendisine sakin bir yere bulur ve yediği avını sindirmeyi bekler. Bazen aylarca hiçbir şey yemeden durabilir. Yılan metrelerce uzaklıktaki bir atın ayak seslerini algılayabilir. Yılda 1 defa deri değiştirme işlemi yapar. Bazı türleri büyük tehlike demek olan yılan ile mücadele oldukça tehlikeli olabilir. Kapalı alanlarda ciddi tehlikeler yaratabilen bu canlılardan kurtulmak için yılan ilaçlama yaptırmak şarttır.
Yılanlar Nasıl Deri Değiştirir?
Yılanın deri değiştirmesi işlemine gömlek değiştirme de denir. Yılan bu işlem sırasında pasif olarak yuvasında bekler.2-3 hafta süren gömlek değiştirme olayından sonra, yılanın yeni derisi parlak ve canlı renklerde olur. Yılan desenleri de yaşama alanlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çok güzel ve sağlam yapıda olan yılan derisi günümüzde kemer, çanta, ayakkabı yapımında kullanılır. Yılanlar yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Yılan yumurtalarını bedeni üzerinde taşır. Yeterli sıcaklık ve uygun ortam bulduğu zaman yumurtalar çatlar ve yılan yavruları çıkar. Türüne göre yılan 3-50 arası yumurta yapabilir. Yılanın kuluçka dönemi türüne bağlı olarak değişebilir. Yılan kış ayları geldiği zaman yuvasına çekilir pasif yaşar. Yaz ve ilkbahar ayları geldiğinde aktif yaşantısına devam eder. Yılan sokması durumunda kesinlikle hastaneye gidilmelidir. Yılanlar zehirli olabilir ve geç kalındığı durumlarda sağlık sorunlarına sebep olabilirler. Bu yüzden yılan ilaçlaması uygulanması gereken işlemlerdendir.