Nemli ve sıcak alanları daha çok seven ve bu yerlerde yaşamlarını sürdüren akrepler tehlikeli canlılardır. Akrep sokması durumunda ani ölümler oluşabildiğinden bu haşerelerin görüldüğü yerlerde, özellikle de ev, bahçe, yazlık gibi alanlarda geciktirilmeden akrep ilaçlama yaptırılması gereklidir. Bazıları türleri zehirli olan bu canlılar ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çok sıcak iklimlerde yaşayan akrepler diğerlerine göre daha da zehirlidirler. Tehlike anlarında kişileri sokup zehirleye bildiklerinden insanlar hayatlarını riske atmadan bir an önce akrep ilaçlama uygulaması yaptırmalıdırlar. Akrep görüldüğü durumlarda bu haşere ile temas tehlikeli olabilir.
Evde Akrep
Akrepler depo, moloz yığınları, çatı katları, bodrum ve toprak diplerinde yaşarlar. Dayanıklı bünyelere sahip olan bu canlılar dondurucu soğuklarda bile uzun süre yaşayabilmektedir. Sonbahar ve bahar aylarında yağışların artması sonucu yuvalarına su dolarak yuvalarının bozulmaları ardından kapalı iç mekanlara yönelirler. Buralarda da tehlikeli hale gelen akrep, akrep ilaçlama firmaları tarafından alınacak yardımlar doğrultusunda yok edilebilir. Aksi halde evde akrep görülmesi durumunda bireysel olarak akrep ile mücadele etmek oldukça tehlikeli bir davranıştır. Eğer zehirli ise akrep sokması durumunda 7 saat içerisinde bir insanı öldürebilir. Evde küçük akreplerle karşılaştığınızı düşünelim, bu akreplerin ufak olmaları size zarar vermeyecekleri anlamına gelmez. Ayrıca yine bu akreplerin üremelerini sağlayan dişi ve erkek akreplerde o alanlarda farklı yerlerde bulunabilir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak, akrep görüldüğü anda acil şekilde, asla kendi başınıza müdahale etmeden, ilaçlama şirketleri tarafından akrep ilaçlama uygulattırmalısınız.
Akrep ilaçlama Yöntemleri
Akrep ilaçlama, sıvı ilaçlama yöntemleri ile uygulanacak bir ilaçlama hizmetidir. Kokulu ilaçlama diğer ilaçlamalara göre ilaçları daha etkili olduğundan yok edilmesi zor, dirençli haşerelerden kurtulmak amacıyla tercih edilir. Bu ilaçlama püskürtme yoluyla uygulanır. Duvarlara da çıkabilen akrepler buralara da ilaçların etki etmesiyle tamamen yok edilebilir. Kokulu ilaçlama uygulanmadan alandaki gıdalar muhakkak ağızları kapatılarak saklanmalıdır. Varsa evdeki bebek ve çocukların oyuncakları da poşetlenerek ortadan kaldırılmalıdır.
İlaçlama sırasında asla alanda herhangi bir evcil hayvan bulunmamalıdır. Akrep ile mücadele için uygulanan bu uygulama sırasına varsa alanda bulunan akvaryumlar taşınamayacak büyüklükte ise, üstü kapatılıp iyice bantlandıktan sonra üzeri ıslak havlu ile örtülmelidir. Bunun aksine evdeki eşyalar dışarı çıkartılmamalıdır. Çünkü akreplerin koltukların altlarına, içlerine de girebilme ihtimalleri düşünülerek ilaçların etki etmesi amacıyla eşyalar ilaçlama yapılacak alanlarda kalmalıdır.
Kokulu ilaçlama ardından kapalı mekan yarım saat kadar havalandırılmalı, ondan sonra kullanılmalıdır. Varsa bebeklerin dokunacağı yerler ıslak bez ile silinmelidir. Bu durumun aksine kuytu köşelerde bulunan alanlar ise kesinlikle ilacın etkisi uzun süreli olsun diye silinmemelidir. Özellikle astım hastaları kokulu ilaçlama uygulaması sonrasında ortam havalandırılmadan bu alana girmemelidir. Bu tür önlemler alınmasıyla birlikte doğru şekilde uygulanacak akrep ilaçlama sonrasında akrep sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Akrep Sokması
Ev içlerinde yorgan içlerinde, yatak altlarında, ayakkabıların içlerinde, dolapların içlerinde görülebilecek olan akrepten kurtulmak bireysel olarak mümkün değildir. Akrep sokması durumuna maruz kalacak kişilerde halsizlik, ellerinde ayaklarında yüzlerinde uyuşma, seslerden rahatsızlık duyma, konuşma ve yeme zorluğu, idrar ve solunum güçlüğü görülebilir.
Akrep sokması durumunda ilk yapılması gereken durum, yaraya varsa buz konulmasıdır. Yara temiz tutularak kişiler hareket ettirilmemelidir. Bu durumlar ardından kesinlikle sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır. Ayrıca evde ya da bulunduğunuz alanlara bulunma ihtimali yüksek olan akrepten kurtulmak için ise tedavilerinizin ardından muhakkak akrep ilaçlama uygulatılmalıdır. Aksi halde doğurarak üreme gerçekleştiren akrepler, her üremede 60-70 adet yavru bırakabilmektedir. Akrep yavrularını sırtındaki kapakçık içerisinde taşır. Taşıdığı sırada etrafa da bu yavrulardan düşürmesi, ergenleşecek olan bu yavruların zamanla her alanda olmasını kolaylaştıracaktır. Akrep ile mücadele ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Akrep ilaçlama şirketleri ile irtibat kurulması durumunda akrepten şikayetçi olduğunuz alanlara göre uygulama yapılarak sorunlarınıza çözüm bulunur.